W co warto wyposażyć swoją domową spiżarnie?

W co warto wyposażyć swoją domową spiżarnie?
Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

W sezonie jesienno-zimowym dostęp do dobrej jakości warzyw i owoców jest zdecydowanie utrudniony, a jest to okres, gdy nasze organizmy szczególnie potrzebują witamin i związków mineralnych. Dostarczenie ich nie musi być jednak problematyczne, jeżeli w spiżarni będą czekać przetwory owocowe i warzywne.

Dodatek do śniadań i nie tylko

Wszelkiego rodzaju dżemy, powidła i marmolady owocowe nieodzownie kojarzą się z menu śniadaniowym. Syropy owocowe są natomiast smacznym uzupełnieniem porannej rutyny, gdy dodamy je do owsianki lub koktajlu. Słodkie naleśniki lub kanapki w połączeniu z gorącą czekoladą czy kakao stanowią również wyśmienite towarzystwo w czasie długich zimowych wieczorów. Przetwory owocowe mogą być też dodatkiem do dań wytrawnych – szczególnie żurawina podkreśli smak mięsa. Będą również doskonałym wyborem podczas przygotowywania ciast oraz innych wypieków, gdyż idealnie komponują się jako nadzienie do rogalików czy drożdżówek. 

Osoby, które ze względów zdrowotnych muszą ograniczyć lub zrezygnować z cukru, również mogą korzystać z wyjątkowego smaku, jakim charakteryzują się tego typu przetwory, ponieważ dodatek tego słodzika nie jest konieczny, by powstały dżemy i powidła. Są to też produkty odpowiednie dla wegan oraz osób chorych na celiakię.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*