Pojemniki GN to standardowych rozmiarów pojemniki, które są wykorzystywane w profesjonalnych zakładach gastronomicznych. Ich dokładny kształt, wielkość oraz potencjalne zastosowania zostały określone w normie PN-EN 631-1:1996. Z czego dokładnie mogą być wykonane owe pojemniki? Jakie normy sterylności muszą spełniać, aby móc być wykorzystywane podczas obróbki żywności?

Wyposażenie profesjonalnej kuchni – pojemniki GN

Pojemniki gastronomiczne mogą być wykonane z różnych materiałów. Najpopularniejsze spośród nich są te wyprodukowane ze stali nierdzewnej, poliwęglanu, polipropylenu oraz porcelany. Co warte zaznaczenia, każdy pojemnik ma określoną wielkość wyrażoną ułamkiem. Tak więc na rynku spotkać można między innymi kontenery oznaczone symbolem 2/1 (650 na 530 mm), 1/1 (530 na 325 mm), 1/2 (325 na 265 mm).

Wyposażenie baru, które ma kontakt z żywnością, musi spełniać określone normy sanitarne. Tak więc ustawodawca obliguje restauratorów do przechowywania żywności szybko psującej się w szczelnie zamkniętych pojemnikach, które winny być ustawione w chłodni o stale monitorowanej temperaturze. Określone są równie warunki, w jakich powinno się odbywać zamrażanie oraz rozmrażanie surowych i poddanych obróbce termicznej składników. Co więcej, zabronione jest wspólne przechowywanie składników poddanych już obróbce termicznej i tych zupełnie surowych. Wszystko to sprawia, iż konieczne jest posiadanie w wyposażeniu zakładu minimum kilkunastu kontenerów GN o różnej wielkości oraz możliwości zamknięcia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

jedenaście + 8 =