Każda piekarnia, bez względu na wielkość produkcji, musi być odpowiednio wyposażona. Bardzo ważne jest również wydzielenie strefy przeznaczonej do przygotowywania wypieków, magazynowania, a także zaplecza socjalno-administracyjnego. Każda z tych stref powinna być natomiast zaopatrzona w niezbędne sprzęty oraz akcesoria, które umożliwią sprawną produkcję.
Do produkcji chleba oraz innego rodzaju pieczywa z pewnością niezbędne będą przesiewacze, za pomocą których można usunąć z mąki wszelkie zanieczyszczenia, które mogłyby negatywnie wpłynąć na późniejszą jakość wypieków. Przesiewanie pozwala także ją spulchnić oraz polepszyć jej właściwości wypiekowe. Do przygotowywania ciasta będą przydatne mieszarki, które umożliwią szybkie i sprawne przygotowanie sporych ilości ciasta w krótkim czasie. Takie urządzenia pomogą także dokładnie połączyć ze sobą wszystkie składniki, co byłoby trudne do wykonania ręcznie. Innymi urządzeniami, które również z pewnością przydadzą się w każdej piekarni są dzielarki. Z ich pomocą można precyzyjnie odmierzyć ilość ciasta potrzebną do wypieku jednego bochenka chleba. W piekarni znaleźć się musi również dobrej jakości piec, którego konstrukcja będzie trwała oraz wytrzymała. Z kolei do pokrojenia gotowego już pieczywa przyda się krajalnica do chleba. Z jej pomocą będzie można podzielić bochenek na równe kromki. Tak przygotowany chleb trzeba następnie zapakować za pomocą pakowarki do odpowiedniej wielkości woreczków.