Kotły z podajnikami to jedne z najbardziej komfortowych w eksploatacji pieców na paliwo stałe. W przeciwieństwie do kotłów zsypowych, zajmują jednak trochę więcej miejsca, natomiast ich niewątpliwe zalety przewyższają tę drobną wadę. Wśród pieców podajnikowych, najbardziej doceniane są te z podajnikiem ślimakowym.
Zalet takiego urządzenia jest wiele, przede wszystkim:
– kocioł z podajnikiem ślimakowym jest zdecydowanie mniej awaryjny niż ten z podajnikiem tłokowym, natomiast jego naprawa jest nieporównywalnie tańsza i mniej skomplikowana (często wystarczy wymienić zawleczkę, natomiast przy blokadzie tłoka – cały mechanizm);
– spalanie utrzymuje się stale na tym samym poziomie – podawanie paliwa odbywa się często i w małych dawkach, dzięki czemu grzanie jest równomierne, natomiast cofnięcie żaru jest praktycznie niemożliwe, zatem bezpieczeństwo jego używania jest wysokie;
– dostępność tego rodzaju kotłów jest ogromna – łatwo znaleźć zarówno producenta, jak i serwisanta pieców z podajnikiem ślimakowym;
– użytkowanie jest dużo bardziej komfortowe niż w przypadku pieców zsypowych – urządzenie samo pilnuje, by kocioł nie zgasł.
Korzystanie z pieców (sprawdź: piece CO uniwersalne) z podajnikiem ślimakowym niesie ze sobą wiele korzyści. Jeśli tylko nasze warunki lokalowe pozwalają na instalację kotła z podajnikiem – warto zainwestować właśnie w ten rodzaj ogrzewania – z pewnością inwestycja się zwróci nie tylko w jakości spełnianego zadania (równomierne ogrzewanie lokalu), ale i łatwości eksploatacji oraz przystępności ewentualnych napraw.