Jak działa piec konwekcyjny?

Jak działa piec konwekcyjny?
Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Piece konwekcyjne zajęły wiodącą pozycję wśród profesjonalnych urządzeń kuchennych. Mimo, że pełnią rolę piekarnika, to dzięki specjalnemu systemowi ogrzewania i dystrybucji ciepła są w stanie zachować przydatne witaminy i mikroelementy potrawy. Przyczynia się to do wyjątkowych właściwości gotowanych produktów, a także do przyspieszenia samego procesu gotowania.

W sklepie internetowym można znaleźć dowolne wyposażenie restauracji i sklepów, czy to elektryczny piec konwekcyjny, piece do pizzy, witryny chłodnicze, krajalnice, przemysłowe maszynki do mielenia mięsa i wiele innych.

Zasada działania pieca konwekcyjnego

Jak działa piec konwekcyjny? Wyposażone są w specjalne elementy grzejne, które podgrzewają powietrze w komorze wewnętrznej do wymaganej temperatury. Ponadto za pomocą wentylatorów gorące powietrze jest równomiernie rozprowadzane w całej objętości. Ten system promuje szybkie i równomierne gotowanie bez ryzyka przypalenia. Ofertę pieców konwekcyjnych znajdziesz na stronie: https://unigastro.pl/product-pol-8183-Stalgast-Piecyk-konwekcyjny-2-4-kW-38-l-777265.html. Najczęściej piece konwekcyjne służą do wypieku wyrobów piekarniczych, ale służą również do przygotowania szerokiej gamy potraw. Dzięki specjalnemu systemowi ogrzewania produkty są smaczne i zdrowe, bez przypalania skórki i wilgoci wewnątrz.

Piec konwekcyjny może być wyposażony w funkcję nawilżania parą (podobną do pieca konwekcyjno-parowego), co jest szczególnie przydatne do pieczenia ciasta drożdżowego. Woda po rozpyleniu przez wentylator jest podgrzewana przez specjalny element grzejny i zamienia się w parę. Dzięki temu wypieki wytwarzane w piecu konwekcyjno-parowym z nawilżaniem parowym są pulchne, miękkie i chrupiące. Pomaga również przyspieszyć proces gotowania.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*