Każda pora roku rządzi się swoimi prawami. Również w kwestii pitych trunków pogoda, temperatura i ogólne warunki atmosferyczne mają duży wpływ na to, na co mamy ochotę. Wino dobieramy również do potraw czy przekąsek, które jemy w danym momencie. O ile zimą wybieramy raczej treściwe i wysokokaloryczne dania o tyle latem większą popularnością cieszą się lżejsze potrawy. Podobnie jest z winami.
Większość z nas na co dzień pije wina białe lub czerwone. Te pierwsze uchodzą za lżejsze. Idealnie smakują lekko schłodzone. Orzeźwiają w upalne dni i dają wytchnienie po wysokich temperaturach. Wina czerwone z założenia są uznawane za ciężkie. Bywają słodsza, choć ich wytrawne wersje również cieszą się dużym zainteresowaniem wśród konsumentów i znawców. Idealnie sprawdzają się jako dodatek do mięs czy innych cięższych potraw. Wiele osób uwielbia pić je zimą w formie aromatycznego grzańca.
Ciekawą alternatywą dla obu tych rodzajów win są wina różowe. Idealnie sprawdzą się w letnie popołudnia i wieczory. Ich duży wybór można znaleźć na http://profilwino.pl/pl/c/Rozowe/64. Wino różowe jest doskonałe latem. Swoją wyjątkową barwę zawdzięcza unikatowej metodzie fermentacji winogron. Znawcy cenią je za niepowtarzalny aromat i smak. Występuje zarówno w wersji wytrawnej jak i słodkiej czy półsłodkiej. Różnorodność odmian i gatunków sprawia, że każdy miłośnik wina znajdzie rodzaj odpowiadający swoim kubkom smakowym. Wino różowe jest lekkie, orzeźwiające, a równocześnie bywa intensywne. Takie połączenie sprawia, że sprawdzi się zarówno jako składnik koktajlu jak i samodzielny trunek.