Clean roomy, zwane inaczej pomieszczeniami czystymi to specjalne obiekty laboratoryjne. Zbudowane są w taki sposób, że powstawanie i gromadzenie się w nich szkodliwych zanieczyszczeń jest zniwelowane do minimum. Chodzi tutaj w szczególności o kurz, rozmaite bakterie, zarodniki grzybów, włókna pochodzące z odzieży czy roztocza. Dodatkowo w środku każdego clean roomu znajdują się urządzenia odpowiedzialne za weryfikowanie poziomu temperatury, wilgotności oraz ciśnienia.
Pomieszczenia czyste spełniają rygorystyczne normy ISO i składają się z kilku istotnych elementów. Najważniejszym jest oczywiście główne wnętrze robocze wyposażone w system klimatyzacyjny z filtrami HEPA, meble wykonane ze stali nierdzewnej, licznik niepożądanych cząstek i całkowicie gładkie powierzchnie (niepodatne na osiadanie kurzu). Na uwagę zasługuje też śluza z prysznicem powietrznym, przeznaczona do precyzyjnego usuwania zanieczyszczeń z materiałów i odzieży osób wchodzących do clean roomu. Ze względu na powyższe właściwości omawiane obiekty znajdują szerokie zastosowanie w branży spożywczej, gdzie służą np. do produkcji żywności ekologicznej i dedykowanej alergikom. Oprócz tego są powszechnie wykorzystywane w branży elektronicznej i motoryzacyjnej (wytwarzanie komponentów), energetycznej (wytwarzanie paneli fotowoltaicznych), farmaceutycznej, medycznej (sale operacyjne), badawczej, przetwórczej oraz chemicznej.