Wino jest alkoholem uniwersalnym – pasuje zarówno do oficjalnej kolacji, jak i luźnego spotkania z przyjaciółmi. Jest lubiane i chętnie kupowane przez większość z nas. Czasami stoimy przed ciężkim dylematem– na jakie się zdecydować: słodkie, półsłodkie, a może wytrawne? Białe, czerwone czy różowe? Przyjrzyjmy się, czym powinniśmy się kierować podczas wyboru odpowiedniego trunku.
Pierwsze, co powinniśmy określić to barwa trunku. Znaleźć możemy wina czerwone, białe oraz różowe. Odcienie ich mogą być zróżnicowane w zależności od szczepu winogron. Przyjęło się, że czerwone wina są nieco cięższe i podawane powinny być do ciężkich potraw. Z reguły podaje się je w temperaturze pokojowej. Białe wino powinno być schłodzone, gdyż jest lżejsze, bardziej orzeźwiające i kwaskowate.
Kolejnym wyborem, którego musimy dokonać, jest wybór typu wina. Można podzielić je na wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i słodkie. W zależności od okazji, wyboru można dokonać na podstawie preferencji własnych oraz naszych towarzyszy. Jednak w przypadku oficjalnych posiłków, warto dopasować wino do tego, co zamierzamy zaserwować naszym gościom do jedzenia. Do dań obiadowych najbardziej pasować będą wina wytrawne, a wino czerwone słodkie świetnie będzie współgrało z przekąskami oraz deserami. Warto jest kierować się zasadą, która mówi, że wino czerwone pasuje do mięsa czerwonego, zaś białe do drobiu. Dobrze jest zapamiętać, że do deseru podaje się inny rodzaj wina, niż to, które było serwowane do obiadu.