Latem wiele rodzin spędza czas w ogrodzie lub na działce, przygotowując różne smakowite potrawy na grillu. Jest to urządzenie wprost idealne do obróbki cieplnej produktów na świeżym powietrzu. Wynika to z faktu, że żywność układa się na specjalnym metalowym ruszcie, na który oddziałuje konkretna energia grzewcza – np. węgiel drzewny, gaz czy prąd. Na rynku znajdziemy wiele modeli tych sprzętów należących do dwóch kategorii – grillów mobilnych oraz stacjonarnych.
Najpopularniejszym rodzajem grilla jest model z emaliowanej blachy, którego konstrukcja jest niezwykle prosta – składa się bowiem z tacki i rusztu osadzonego na stojaku. Tego typu sprzęt jest dosyć problematyczny w użytkowaniu, gdyż nie ma możliwości regulowania temperatury i trzeba się ciągłe zmagać z wiatrem wywiewającym węgielki. Np. w sklepie Versanis do wyboru mamy wersję stojącą i podwieszaną na stelażu z cienkim łańcuchem.
Oprócz tego w sklepach znajdziemy następujące rodzaje grillów:
– żeliwny – umożliwia przyrządzenie dań równomiernie grillowanych, gdyż temperatura jest rozprowadzana na całe żeliwo i bardzo długo się utrzymuje
– gazowy – działa po podłączeniu do gazu (najczęściej jest to butla), a jego zaletą jest brak dymu; stopień rozgrzania reguluje się za pomocą pokręteł
– elektryczny – może mieć powierzchnię metalową ze żłobieniami albo kamienną; źródłem ciepła jest prąd, dlatego urządzenie nie wytwarza dymu (możliwość przygotowywania potraw np. na balkonie)
– murowany – obiekt stacjonarny, najczęściej wyposażony w komin wykonany ze specjalnego rodzaju betonu, który jest bardzo odporny na wysoką temperaturę; zalety to m.in. doskonały wyciąg dymu, dużo miejsca na ruszty, a także dodatkowa półka na węgiel
– myśliwski – występuje w postaci dużego, okrągłego gara na trzech nogach i posiada pokrywę, dzięki której dania lepiej zachowują smak; grillem myśliwskim powinny się zainteresować zwłaszcza osoby uwielbiające aromatyczne, równomiernie opieczone ze wszystkich stron potrawy