Opakowania papierowe w gastronomii – czy są wytrzymałe?

Opakowania papierowe w gastronomii  – czy są wytrzymałe?
Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

W branży gastronomicznej coraz częściej wykorzystywane są rozmaite opakowania papierowe. Służą one m.in. do zabezpieczenia potraw na wynos, serwowania dań podczas imprez okolicznościowych czy przechowywania produktów spożywczych. Ich największą zaletą jest oczywiście ekologiczny charakter – w przeciwieństwie do plastikowych odpowiedników podlegają pełnej utylizacji (nie zaśmiecają planety). Poza tym charakteryzują się sporą wytrzymałością na uszkodzenia.

Wygoda użytkowania połączona z dbaniem o środowisko naturalne

Standardowe opakowanie papierowe przeznaczone dla branży gastronomicznej jest wykonane z papieru o wysokiej gramaturze, co zwiększa jego ogólną trwałość. Modele 70g/m2 bez problemu wytrzymują obciążenie na poziomie około 2 kg, a modele 100 g/m2 są w stanie udźwignąć od 6 do nawet 8 kg. Z tego względu znajdują szerokie zastosowanie choćby w restauracjach, barach serwujących fast foody, cukierniach, piekarniach czy firmach świadczących usługi cateringowe. Sprawdzają się ponadto znakomicie przy robieniu zakupów w sklepie, stanowiąc tym samym rozsądną alternatywę dla standardowych reklamówek foliowych ulegających rozkładowi przez setki lat. Warto również wspomnieć o zaskakującej pojemności opakowań papierowych, wynikającej bezpośrednio ze specyficznego dna, które po rozłożeniu przyjmuje kształt prostokąta, ewentualnie kwadratu.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*