Jakie są sposoby przechowywanie żywności?

Jakie są sposoby przechowywanie żywności?
Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Istnieje wiele sposobów na przechowywanie żywności. Ważne jest, aby wiedzieć, jakie rodzaje przechowywania są najlepsze dla rodzaju żywności, którą przechowujesz i Twojej sytuacji.

Lodówka

Niektóre produkty spożywcze powinny być przechowywane w lodówce natychmiast po ich zakupie, takie jak mięso i ryby. Mięso powinno być cały czas przechowywane w temperaturze poniżej 4 stopni Celsjusza. Ryby powinny być przechowywane w temperaturze od 0 do 2 stopni Celsjusza. Pomaga to zachować ich świeżość przez dłuższy czas, niż byłoby to możliwe bez chłodzenia.

Zamrażarka

Niektóre produkty można zamrozić bez żadnego przygotowania, ale inne należy najpierw zblanszować przed zamrożeniem, aby nie straciły koloru lub smaku podczas procesu zamrażania. Schłodzone, ugotowane jedzenie można również zamrozić bez ponownego gotowania, jeśli zostało ugotowane w wysokiej temperaturze (ponad 70 stopni Celsjusza), a następnie schłodzone do temperatury 4 stopni Celsjusza lub niższej bezpośrednio po ugotowaniu; zapobiega to rozwojowi bakterii podczas oczekiwania na ponowne osiągnięcie temperatury pokojowej przed zamrożeniem.

Pakowanie próżniowe

Proces pakowania próżniowego usuwa powietrze z pojemnika. Uszczelnienie zapobiega przedostawaniu się tlenu, co pomaga zapobiegać rozwojowi bakterii. Pakowaczkę próżniową znajdziemy m.in. pod wskazanym adresem internetowym https://www.techno.com.pl/maszyny/pakowaczki-prozniowe/. Metoda ta jest szczególnie przydatna do przechowywania surowych mięs i innych artykułów spożywczych, które mogą się szybko zepsuć, jeśli są narażone na działanie tlenu.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*