Kuchnia, z którą możemy spotkać się, odwiedzając górskie miejscowości jest naprawdę fantastyczna. Świeże, regionalne produkty pełne smaku i doskonali kucharze mogą sprawić, że rozkochamy się w typowych dla wyżynnych okolic smakach. Omijajmy jednak szerokim łukiem budki z byle jakim jedzeniem serwowanym pędzącym turystom. Smażenina niskiej jakości, schabowy, który możemy zjeść wszędzie, bigos i kiełbasa z grilla to nie są dania regionalne, dlatego dobrze jest szukać restauracji stawiających przede wszystkim na jakość i tradycję.
Odwiedzając Beskid Wyspowy, czy też Gorce, powinniśmy zajrzeć do Rabki Zdrój. Pod wymienionym niżej adresem internetowym https://hotel-wiosna.pl/restauracja1 zapoznamy się z świetną i bardzo zachęcającą propozycją jednej z miejscowych restauracji hotelowych. Obszerne menu pozwoli nam spróbować miejscowych specjałów, takich jak kozi ser lub żur według lokalnego przepisu i zaspokoi potrzeby najmłodszych klientów lokalu, oferując im np. pizzę, czy burgery. Możemy być pewni, że z takiej restauracji wyjdziemy zadowoleni i chęcią wrócimy tu przy kolejnej okazji. Pamiętajmy, że poznawanie regionalnych smaków to także nieodłączna część podróżowania.