Kuchnia azjatycka fascynuje wielu z nas. Najczęściej poznajemy ją podczas wizyty w pobliskiej restauracji, serwującej dania chińskie bądź wietnamskie. Nie wszyscy wiemy jednak, że takie potrawy można przyrządzić również w domu. Nie wymagają one wcale zaawansowanych sztuczek kulinarnych. Będziemy jednak potrzebować kilku nowych składników oraz gadżetów. Oto, jak w prosty sposób sprawić, by smaki i aromaty Azji zagościły na naszych talerzach.
Nie jest tajemnicą, że mieszkańcy krajów dalekiego wschodu traktują ryż jako podstawę codziennych potraw. Przygotowują go jednak w odmienny sposób niż my. Do większości dań jego ziarna po ugotowaniu nie powinny być sypkie, ale kleiste. Aby osiągnąć taki efekt, należy wcześniej namoczyć, a następnie kilka razy przepłukać surowy ryż. Następnie poddajemy go obróbce termicznej w zwykłym garnku lub specjalnym ryżowarze. Będzie on idealny do domowego sushi sklep azjatycki pozwoli nam zaopatrzyć się nie tylko w odpowiedni rodzaj ryżu, ale też sosy. Tym podstawowym, który zawsze powinniśmy mieć na półce, jest sos sojowy.
Kolejna grupa popularnych dań azjatyckich opiera się na specjalnej patelni, w której są one smażone. Mowa oczywiście o woku, który dziś bez problemu kupimy już w niemal każdym sklepie ze sprzętem kulinarnym. Kilka przepisów oraz cennych wskazówek znajdziemy na tej stronie: https://www.kuchnieorientu.pl/danie-z-woka-szybkie-proste-i-egzotyczne-zobacz-jak-je-przyrzadzic/. Możliwości mamy jednak nieskończone. Możemy eksperymentować z coraz to nowymi składnikami, a ogranicza nas jedynie wyobraźnia.