Praca piekarza wymaga niemałych umiejętności. Wypiek pieczywa czy różnych ciast trzeba przeprowadzić umiejętnie, by efekt nie tylko smakował wyśmienicie, ale również wyglądem zachęcał do skosztowania. W przypadku prowadzenia działalności związanej z tą branżą gastronomiczną, do całego procesu dochodzi jeszcze stres, ograniczona ilość czasu na realizację zamówienia i duża liczba zleceń, które nie sposób wykonać na domowych sprzętach kuchennych. Potrzebne są specjalne maszyny, które wielce ułatwią wypiek pieczywa i ciast.
Oczywiście kiedy mówimy o pieczeniu, to na myśl od razu przychodzi piec. Jednak to urządzenie przeznaczone dla przemysłu wygląda nieco inaczej, niż piece domowe. Przede wszystkim jest większe, co pozwala przygotowywać naraz dużo więcej produktów, oraz cechuje się dodatkowymi funkcjonalnościami. Jednak gdyby nieco cofnąć się w czasie i popatrzeć na potrzebę przygotowania ciasta przed pieczeniem, da się zauważyć, że ręczne ubijanie go byłoby mordęgą. Dlatego każdy szanujący się zakład powinien zainwestować w ubijaczki planetarne.
Ponadto, jak wiadomo, niektórym ciastom trzeba pozwolić wyrosnąć, zanim będzie można ich użyć. Aby dostarczyć im odpowiednich warunków do osiągnięcia pożądanego stanu, warto zastanowić się w zaopatrzenie kuchni w komory garownicze. Są to zaawansowane urządzenia, w których ciasto może dochodzić do siebie i w których można ustawić pożądaną temperaturę czy wilgotność. Finalnie, warto mieć również na podorędziu pomoc związaną z myciem naczyń. Do zakładu najbardziej polecana jest zmywarka tunelowa, która cechuje się dużą wydajnością.