Każda placówka handlowa oferująca swoim klientom produkty spożywcze musi stworzyć odpowiednie warunki, w których będą one przechowywane. Jest to bardzo ważne, ponieważ niewłaściwie przechowywana żywność może stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia i życia. Sklepy są regularnie odwiedzane przez sanepid, który przeprowadza stosowne kontrole mające na celu sprawdzenie, w jakich warunkach przechowywane są produkty spożywcze.
Zasady przetrzymywania poszczególnych żywności zależą przede wszystkim od jej rodzaju. Produkty spożywcze o długim terminie ważności, które zapakowane są w specjalne opakowania muszą być trzymane w miejscu suchym, zacienionym o temperaturze pokojowej. Zdecydowanie więcej troski wymaga żywność, która szybko się psuje, czyli mięso, ryby oraz nabiał. Do ich bezpiecznego przechowywania niezbędne są lady chłodnicze, w których panuje odpowiednia temperatura oraz wilgotność. Duży wybór lad o różnych rozmiarach można znaleźć na stronie https://meble-do-sklepu.pl/kategoria-sklep/urzadzenia-nowe/lady-chlodnicze/.
Ogromny wpływ na ogólny stan żywności ma także oświetlenie. Mięso czy inne produkty podatne na szybkie zepsucie muszą być zabezpieczone przed mocnym światłem, które może przyspieszyć proces psucia. Również zbyt wysoka lub niska wilgotność może niekorzystnie wpływać na jego jakość. Przestrzeganie wszystkich zasad pozwala właścicielom sklepów uniknąć wyrzucania nie sprzedanego towaru, który przez nieodpowiednie warunki nie nadaje się do spożycia.