Lody należą do najczęściej kupowanych deserów w okresie letnim, gdy temperatury na zewnątrz przekraczają nierzadko 30 stopni Celsjusza. Zapewniają bowiem optymalną ochłodę, a dodatkowo poprawiają humor, zwiększają odporność organizmu i wspomagają koncentrację (ze względu na sporą zawartość cukru). Nie dziwi zatem fakt, że wielu przedsiębiorców decyduje się na założenie profesjonalnej lodziarni. W takim lokalu nie może zabraknąć szeregu rozmaitych akcesoriów.
Podstawowym wyposażeniem każdej lodziarni jest oczywiście specjalna maszyna służąca do mieszania poszczególnych składników i nadawania im pożądanej konsystencji. Najlepiej w codziennym użytkowaniu sprawdzi się model o pojemności co najmniej 1,5 l i zakresie mrożenia do minus 35 stopni, wykonany z ponadprzeciętnie wytrzymałej stali nierdzewnej, która jest odporna zarówno na uszkodzenia mechaniczne, jak i rdzę.
Oprócz tego w lodziarni nie obejdzie się bez zestawu kuwet przeznaczonych do przechowywania gotowych lodów. Na rynku znajdziemy wersje o zróżnicowanej pojemności – od 1 l do nawet 6 l. Warto postawić na egzemplarze charakteryzujące się zaokrąglonymi rogami, ponieważ ułatwiają utrzymanie masy lodowej w idealnej czystości. Pozostałe przydatne akcesoria to m.in.: stojaki na rożki waflowe (z otworami o średnicy około 30 mm), szpatułki do nakładania, gałkownice ręczne, porcjonery pokryte powłoką ceramiczną, wyciskarki, syfony do wyrabiania bitej śmietany, dyspensery do łyżeczek, podgrzewacze do polewy czekoladowej, estetyczne podstawki na wafelki oraz serwetki.
Artykuł przygotowany we współpracy z BMgrupa.