W branży gastronomicznej wykorzystuje się wiele specjalistycznych urządzeń przeznaczonych do konkretnych celów. Sporą grupę stanowią rozmaite sprzęty chłodnicze, które służą stricte do przechowywania produktów spożywczych i potraw w warunkach niskiej temperatury (mięso, warzywa mrożone, koktajle, masło, jogurty, sery, pizze, sałatki, ciasta, napoje itp.). Dzięki temu żywność zachowuje pożądaną świeżość przez dłuższy czas. Najczęściej tego rodzaju rozwiązania można spotkać w sklepach osiedlowych i wielkopowierzchniowych, restauracjach, barach, firmach cateringowych czy kawiarniach.
Najpopularniejszym typem omawianego urządzenia jest szafa chłodnicza Stalgast jest jednym z polecanych producentów takiego sprzętu. Inaczej zwana lodówką przemysłową gwarantuje utrzymanie właściwej temperatury oraz stosunkowo niskie zużycie energii elektrycznej. Standardowy model posiada półki i szuflady, szklane drzwiczki, pojemność około 1000 litrów, obudowę ze stali nierdzewnej, a także agregat zamontowany w dolnej bądź górnej części. Podobną rolę odgrywa stół chłodniczy, który różni się jednak poziomą konstrukcją i większą pojemnością. Zapewnia przy tym temperaturę od 0 do maksymalnie 8 stopni Celsjusza. Na uwagę zasługuje ponadto zamrażarka szokowa, umożliwiająca wyjątkowo ekspresowe schładzanie żywności – w tym nawet dań gorących. Wszelkie walory smakowe zostają tutaj w pełni zachowane, gdyż bakterie nie mają czasu prawidłowo się rozwinąć. Oto pozostałe użyteczne urządzenia: stoły i lady mroźnicze (do higienicznego przechowywania i eksponowania produktów w temp. od -18 do -22 stopni), witryny chłodnicze (mają charakter typowo ekspozycyjny, a sprawdzają się idealnie przy sprzedaży kanapek, sałatek i koktajli), kostkarki do lodu oraz przeszklone nadstawki.