Jak sprawdzić, czy ciało obce nie dostało do żywności w trakcie produkcji?

Jak sprawdzić, czy ciało obce nie dostało do żywności w trakcie produkcji?
Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Mimo wysokich standardów higieny, które zobowiązani są przestrzegać wszyscy pracownicy produkcji, istnieje ryzyko, że żywność zostanie zanieczyszczona obecnością ciała obcego. W związku z tym niezwykle istotne jest, aby stosować właściwe środki ochrony, które zapobiegają stratom produktów. W branży spożywczej odnoszą się one zarówno do wyrobów, jak i pracowników, gwarantują wyższy poziom bezpieczeństwa obu grupom. Jak natomiast wykryć takie ciało obce, nie naruszając żywności i nie wpływając na jej jakość?

Plastry do zadań specjalnych

Aby sprawdzić, czy w żywności znajdują się niepożądane dodatki, wystarczy zastosować plastry wykrywalne produkowane z materiałów hipoalergicznych, które pozwalają skórze oddychać. Co więcej pokryte są specjalną siateczką, która absorbuje wilgoć. Dzięki użyciu aluminiowego paska pod opatrunkiem można je wykryć przy użyciu detektora metali. Aby zminimalizować ryzyko podrażnień skóry w procesie ich produkcji stosowany jest klej akrylowy. Jednocześnie plastry wykrywalne są w pełni sterylne, dlatego idealnie sprawdzają się do kontaktu z artykułami spożywczymi. Ich widoczność zwiększa kolor niebieski, ponieważ rzadko występuje jako forma oznaczenia produktów żywnościowych.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*