Jeszcze do niedawna najczęściej wykorzystywanym materiałem opałowym w polskich domach był tradycyjny węgiel kamienny (ewentualnie brunatny). Obecnie jednak zdecydowanie bardziej popularny jest produkowany z niego ekogroszek. Charakteryzuje się on przede wszystkim znacznie mniejszą granulacją, ponieważ pojedyncze ziarno posiada średnicę między 5 a maksymalnie 30 milimetrów. Poza tym jest to paliwo stałe o ekologicznym charakterze, co przekłada się bezpośrednio na ochronę środowiska naturalnego.
W przypadku ekogroszku mamy do czynienia z kalorycznością na poziomie aż 24-29 MJ/kg – oczywiście w zależności od klasy produktu. Gwarantuje to dużą wydajność w sezonie grzewczym, a tym samym oszczędność na materiale. Zwykły węgiel jest co prawda porównywalny pod tym względem, ale jednocześnie zawiera o wiele więcej popiołu i siarki oraz emituje do atmosfery w trakcie spalania mnóstwo toksycznych substancji smolistych. Eksploatacja ekogroszku pozwala uniknąć tych problemów, bo w procesie produkcji zostaje on bardzo dokładnie oczyszczony, a poza tym obejmuje wyłącznie ziarna wyselekcjonowane według restrykcyjnych kryteriów. Oto pozostałe atuty decydujące o przewadze omawianego opału nad węglem:
– łatwość transportowania i magazynowania – wynikająca z zapakowania okruchów do poręcznych worków o pojemności 20 lub 25 kg,
– zaskakująco niska wilgotność – wynosząca poniżej 10%,
– spalanie w nowoczesnym kotle retortowym z podajnikiem – wystarczy zatem podkładać materiał co 3-5 dni (uproszczona obsługa),
– komfortowe sprzątanie kotła – z powodu mocno ograniczonej zawartości popiołu i niskiej emisji dymu.